Vochtbalansen, wat doen ze?

Published on 9 August 2022 at 13:35

Voor kwaliteitscontrole en -inspectie wordt vaak een vochtbepalingsbalans gebruikt. Hiermee bepaalt u het droge stof gehalte in bijvoorbeeld cacaobonen, poeders, vetten en andere stoffen.

Verwarming

Een vochtbepalingsbalans is in principe een gewone weegschaal maar met een bijzondere functie: die van verwarming. De balans is uitgerust met een lamp in halogeen of infrarood die warmte produceert. Door nu een monster in de weegschaal te plaatsen, bijvoorbeeld een laagje vochtig poeder, kan hiervan het percentage vocht worden bepaald. Het deksel van de balans met daarin de lamp wordt gesloten en het monster wordt verhit terwijl de afname in gewicht wordt gemeten. Als het vocht is verdampt blijft de droge stof over en kan de balans weergeven wat het percentage vocht in het monster geweest is.

Toepassingen

Deze bijzondere manier van wegen kan van belang zijn in heel veel processen, van kwaliteitscontrole in voedingsmiddelen tot bijvoorbeeld het bijregelen van verbrandingsovens. Het vochtpercentage wordt weergegeven op de uitlezing en eventueel afgedrukt of naar een computer gestuurd.

Add comment

Comments

There are no comments yet.